Powered By Blogger

zaterdag 3 november 2018

Humor is een serieuze aangelegenheid

Vandaag de dag zorgt spottende humor vooral in de religieuze sfeer voor gekwetste zielen. Dat komt omdat het monopolie op de waarheid bij verbeten gelovigen en hun voorgangers het grootst is. Zij wanen zich de morele autoriteiten en ze willen dat iedereen is als zij.

Ze denken te weten in plaats van te geloven, wat echter niet meer is dan een vermoeden. Rudy Kousbroek wond zich hier altijd erg over op, vooral over hun gebrek aan rationeel denken over de wetenschappen.

De beste humor is relativerende humor; kritisch van aard en weigerachtig mee te doen aan de verkondiging van de absolute (geloofs)waarheden. Humor is twijfelen.
Kun je dan maar lachen om alles?
Ja, ik wel.
Zijn er dan geen grenzen aan de humor?
Wat mij betreft niet, er zijn eerder grenzen aan de ernst! Humor onderzoekt stellige ideeën door ze belachelijk te maken. Dat deed Charlie Hebdo. Enkele idioten vonden dat ‘Charlie’ gestraft moest worden omdat de redacteuren hun waarheid niet erkenden. Fundamentalisme en geweld zijn nauw verbonden, zo bleek maar weer eens. Fundamentalisme en domheid trouwens ook. Zie hier het bewijs op de website ‘Fundies Say the Darnest Things’.

Eerste nummer van Charlie Hebdo na de moorden op 7 januar1 2015
Eerste nummer na de moorden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten