Powered By Blogger

vrijdag 28 september 2018

De Heiligen van het Discordianisme, van laag naar hoog

In de 'Principia Discordia', de bijbel van de Discordiaan, staan de leerstellingen en de geboden en een spannend verhaal over de aanbeden godin Eris, de godin van de tweedracht. Hier staat een prachtige - maar lange - beschrijving van de belangrijkste onderwerpen van het Discordianisme. Vergeet nooit dat de belangrijkste van de vijf geboden van het Discordianisme zegt dat het een Discordiaan verboden is te geloven wat hij leest. Respecteer die regel!

Maar een fatsoenlijke religie kent natuurlijk Heiligen. De heiligen in het Discordianisme zijn ondergebracht in een ranglijst. Alle heiligen zijn weliswaar gelijk in heiligheid maar sommigen heiligen zijn iets meer heilig dan andere heiligen (om George Orwell te parafraseren).

De indeling van de Heiligen in het Discordianisme gaat van laag naar zeer hoog:

Heilige Tweede Klasse
Een voorbeeld van een heilige tweede klasse is Sint Norton, de eerste keizer van de Verenigde Staten. Keizer Joshua Norton was ook een groot filosoof getuige zijn uitspraak: 'iedereen begrijpt Mickey Mouse. Weinigen begrijpen Herman Hesse. Slechts een handvol begrepen Albert Einstein. En niemand begreep Keizer Joshua Norton'. Joshua Norton is het voorbeeld geweest voor het stripalbum "Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith" van Lucky Luke.

'Lance' Heilige ('lance' is een militaire rang)
Een voorbeeld is Sint Yossarian (naar de hoofdfiguur capt. John Yossarian uit het adembenemende boek Catch 22 van Joseph Heller (een Catch 22 is nog steeds de aanduiding van een niet oplosbare situatie in een bureaucratie ofwel van het kastje naar de muur).

Luitenant Heilige
Een voorbeeld is Sint Quichot, de hoofdfiguur uit het boek Don Quichot van Miguel de Cervantes die terecht zei (maar waarschijnlijk in het Spaans): “There is remedy for all things except death".

Brigadier Heilige
Een voorbeeld is Sint Bokonon (een belangrijke figuur uit het briljante satirische boek Cat's Cradle van Kurt Vonnegut). Bokonon is een wijs mens die zijn diepere gedachten neerzet in calypso's.

Vijf sterren Heilige
Dat zijn de vijf apostelen van Godin Eris, de godin van de tweedracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten