Powered By Blogger

woensdag 12 april 2017

Museum & Brel in Bergen NH

Wat heb ik toch een bloedhekel aan grote museums. In de rij, horden bezoekers die elkaar verdringen, een onrustige en luidruchtige sfeer, overal bewakers. Ik heb er geen zin meer in en ga er met een grote bocht omheen. In Parijs is het ook erg; een kennis moest vorige week 3,5 uur in de rij staan voor het Louvre (9,3 miljoen bezoekers per jaar). Ik heb inmiddels de stelregel: ga nooit in de rij van een museum staan. Je laat je degraderen tot museum vee dat gedwee achter elkaar aanloopt, aan de lopende (kunst)band. 

Er zijn gelukkig alternatieven. Kleine museums bijvoorbeeld. In Nederland (en trouwens ook in Parijs) zijn er nog juweeltjes waar je ongestoord ronddwaalt. Een overzichtelijke collectie waarvan je niet meteen doodmoe wordt en die je de kans geeft te concentreren op één kunstenaar, stroming of idee. 

In Bergen NH ligt zo'n juweeltje: Buitenplaats Kranenburgh. We zagen er een verlokkende en krachtige tentoonstelling over dichter/schilder Lucebert (1924-1994) die zelf een tijdje in Kranenburgh woonde. Maar het museum is altijd een bezoek waard voor de vaste collectie van de Bergense school. Eén van die kleine museums om van te houden.

Daarna gingen we bitterballen eten bij Het Huis Met De Pilaren in Bergen. En daar hebben we het dan altijd even over het optreden van Jacques Brel in dit etablissement in 1964. Niet dat we erbij waren maar het verhaal is zo opmerkelijk. Brel was op het hoogtepunt van zijn roem en had zich laten overhalen in het 'kunstenaarsdorp' op te treden. De VPRO zou opnamen maken. 

"Na afloop van het concert waren de rapen gaar. In onvervalst Frans uitte Brel zijn ongenoegen over het serviesgerinkel en de herrie van de dinerende bezoekers. De gevierde chansonnier voelde zich als een ordinaire kroegzanger onthaald. Hij zwoer nooit meer 'in zo’n provinciale kuttent voor dove ouwe taarten' te zullen optreden. Zijn honorarium smeet hij woedend op de grond. Dat moesten 'die klotenklappers van de VPRO' maar in hun achterste stoppen of schenken aan het Rode Kruis".

De opnames van het optreden van Brel waren een tijdje zoek maar ze zijn gelukkig toch bewaard gebleven. Op de opnames is een gedreven Brel te zien die alles geeft en zijn prachtige teksten laat horen. Zijn ergernissen hebben geen enkele invloed op zijn performance. 
Naar verluidt zat de 'prins der dichters' Bergenaar Adriaan Roland Holst (76 jaar oud) ook in de zaal. Te dutten waarschijnlijk....


Jacques Brel



Geen opmerkingen:

Een reactie posten